Kim Michelsen’s Weblog

Et spadestik dybere – afmystificer myterne

Matrixorganisationen

leave a comment »

Matrixorganisationen har igennem en årrække været mange lederes mantra. Man kan tage en hvilken som helst medarbejder og indsætte hvor som helst. Det giver en fantastisk fleksibilitet og frihed for lederen. Matrixorganisation er et pænere navn for Samlebåndsmodellen, der i sin tid blev indført af Henry Ford.

Der er en række problemer, hvis man kører eksklusivt efter modellen og hvis man ikke passer meget på.

  • Da man flytter rundt på folk efter behov, bliver de ikke specialiseret inden for noget som helst.
  • Man kan ikke genbruge viden, erfaring, da folk flyttes vilkårligt rundt, så det er forfra hver gang.
  • Demotiverende for medarbejderen. Bliver flyttet rundt mellem opgaverne inden man når at gøre en forskel.
  • Da alle principielt kan alt, eller er lige gode, så vil ens uddannelse og erfaring ikke tælle højere end en uuddannet.

Eksempler

Politiet

Politiet har mange problemer med at der ikke er folk ude i kredsene, de er trukket ind til såkaldte sponsorvagter. Fra BT:

Antallet af de såkaldte sponsorvagter, hvor lokalbetjente flyttes til opgaver centralt i storkredsene, skal ned for at få flere betjente tættere på borgerne. Det mener flere politichefer, Ritzau har talt med.

Idéen med sponsorvagterne er at kunne placere betjentene i de sammenhænge hvor man nu havde brug for dem. Det lyder sådan set meget fornuftigt, fx. hvis man havde en narkosag, så hentede man lige Jens fra Nørresnede og Pia fra Karise, så var den hjemme.

Alternativet er at have en lille gruppe specialister, der arbejder med narko en anden der tog sig af udenlandske bander, osv. En gruppe på 10, der kender deres lus på gangen, er bedre end 50 tilfældige betjente taget ind fra kredsene og det er dybt frustrerende at skulle agere i en situation man ikke er klædt på til og lige så irriterende at se nogle andre tage sig amatørisk af et område man selv er ekspert i.

Jeg arbejdede for 20 år siden i en stor innovativ ingeniørvirksomhed, der benyttede matrixmodellen, og der havde vi den morsomme situation at databasefolkene blev sat til at designe netværket mens netværksfolkene blev sat til at designe databasen. Det var dyrt!

Hospitalsvæsenet

De offentlige hospitaler kører efter samlebåndsprincippet. Når patienten bliver indlagt bliver cpr-nummeret lænket rundt om håndleddet så man kan se hvem patienten er og en kanyle bliver stukket ind i armen, så det er lettere at give en indsprøjtning hvis det skulle blive nødvendigt, hvorefter man sendes videre på samlebåndet. Man kører forbi en række læger, der sidder ved samlebåndet og hvis man skulle møde den samme læge to gange, er det et uheld. Sandsynligheden for at der sker fatale fejl er stor, fordi der ikke er personlig kontakt mellem patient og læge. På privathospitaler følges patienten af den samme læge og sygeplejerske igennem hele behandlingen, hvilket giver en væsentlig bedre service og færre fejl.

Højtuddannede mest utilfredse med arbejdet

I Erhvervsbladet er der Tirsdag den 14. oktober 2008 en artikel af Rikke Brøndum om at det er de højt uddannede der er mest utilfredse med deres arbejde.
Den høje uddannelse gør at de er meget bevidst om hvordan ting skal gøres, men da man i dag ikke vurderer ekspertviden særligt højt, lytter chefen ikke til dem eller den svage chef lader grupper, uden specifik viden om emnet, tage beslutninger. Når brandene kommer skal de på banen og slukke dem, redde stumperne af de fejlkonstruerede systemer.

Reklamer

Written by Kim Michelsen

14 oktober 2008 hos 21:50

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: